Resepi ni orang duduk kampung memang pakar mempelbagaikan juadah pucuk ubi. Maklumlah dulu2 ramai tanam ubi sebelah umah jerk Nak masak petik2 jerk..Selalu masak lemak dan bosan boleh kasi edisi pedas berdengung plak!!
Bahan-bahan:
1 ikat pucuk ubi-dipilih, dibasuh dan digoreng garing- toskan letak tepi
Bahan utk sambal
1 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
1 cawan cili kisar (Kalau nak pedas boleh tambah cili padi)
3 sudu besar gula
Sedikit air asam jawa
Sedikit garam
Sedikit ikan bilis
CARA MEMBUATNYA
mula kita goreng ikan bilis tadi. dah garing ketepikan.
guna minyak yang sama goreng ikan bilis tadi kita
Tumis bahan-bahan sambal sehingga elok masak
Setelah elok masak gaulkan pucuk ubi tadi dgn sambal dan digaul rata dan perisakan dengan garam dan gula.
hidang dengan nasi panas panas.Mau berpinggan pinggan uii..
Selamat mencuba
SUMBER FACEBOOK
0 comments:
Post a Comment