KEPAK AYAM GORENG BERPERISA
BAHAN BAHAN
3 keping kepak ayam - bersihkan dan tos
1 sudu makan halia yang telah ditumbuk
2 ulas bawang putih
1 sudu teh serbuk cili
1 sudu teh serbuk kunyit
Garam secukupnya
1 pokok daun ketumbar - ambil bahagian batang
Cara cara
1. Tumbuk bawang putih dan batang daun ketumbar hingga hancur. Campurkan dengan halia tumbuk, garam,serbuk kunyit dan serbuk cili di dalam beg plastik.
2. Masukkan kepak ayam ke dalam beg plastik dan gaul sekata.
3. Perapkan kepak ayam tadi di dalam peti ais selama lebih kurang sejam.
4. Panaskan minyak dan goreng kepak ayam hingga masak dan keperangan. Sedia dinikmati dengan sos kegemaran.
5. Untuk kali ini saya sediakan Vietnamese Dipping Sauce atau pun Nuoc Cham.
NUOC CHAM
Bahan bahan
1 ulas bawang putih
3 biji cili padi
2 sudu makan sos ikan
3 sudu makan air hangat (luke warm water)
1 sudu teh perahan limau
Sedikit gula pasir
Hirisan daun ketumbar
Cara cara
1. Tumbuk bawang putih dan cili padi hingga hancur. Masukkan ke dalam bekas dan campurkan dengan bahan bahan yang lain.
2. Sesuaikan rasa.
0 comments:
Post a Comment