Bahan A :
1 ekor ayam (dipotong kecil)
9 sudu besar rempah kari ayam ataupun daging
2 sudu besar kerisik
4 biji ubi kentang (dipotong 4)
Santan
Asam jawa
Garam secukup rasa
Sedikit susu cair (jika suka)
Air
Bahan B (Untuk Menumis) :
6 biji bawang merah (dihiris)
4 ulas bawang putih (dihiris)
2 inci halia
3 tangkai daun kari
2 inci kulit kayu manis
5 kuntum bunga cengkih
2 kuntum bunga lawang
3 biji buah pelaga
Minyak secukupnya
Cara Membuatnya :
1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan tumis sehingga wangi.
2. Masukkan rempah kari daging yang telah dibancuh bersama sedikit air.
3. Masukkan ayam dan biarkan hingga pecah minyak.
4. Masak menggunakan api yang sederhana agar dapat pecah minyak dengan baik.
5. Masukkan santan, susu cair, air asam jawa, ubi kentang dan garam secukup rasa.
6. Biarkan hingga mendidih dan ubi empuk sepenuhnya.
7. Tutup api dan hidangkan bersama pulut kuning.
7. Tutup api dan hidangkan bersama pulut kuning.
0 comments:
Post a Comment