Bahan:
Mee/mihun
1 kilo tulang rusuk
Pentol (sukalah banyak mana nak taruk)(bebola daging)
2 inci halia
2 inci lengkuas di ketuk
6 biji bawang sederhana besar
4 ulas bawang putih
8 biji sengkuang cina (kalau tak jumpa sengkuang cina janganlah menangis pulak. Ganti je dengan sengkuang biasa 1 biji)
2 bungkus sup bunjut tulang
1 sudu teh lada putih
Rempah 4 sekawan secukupnya
daun sup
daun bawang
Bahan sampingan:
kobis dihiris halus
sambal cili api
kicap
cili sos
daun sup dihiris
bawang goreng
-Rebus tulang. Banyak air boleh agak sendiri. Masukkan lengkuas yang dititik.
-Blend sengkuang, tuang dalam periuk.
-Masukkan sup bunjut, garam dan sedikit daun sup/bawang
-Blend bawang besar, bawang putih dan halia
-Di kuali lain, panaskan minyak. Tumis rempah 4 sekawan dan bahan-bahan yang diblend tadi
-Masukkan ke dalam air rebusan
-Masukkan lada putih
-Bila daging empuk masukkan pentol
-Siap!!
Bila nak makan, masukkan mee atau mihun ke dalam mangkuk. Letak hirisan kobis, daun sup, bawang goreng, cili sos, kicap dan cili. Tuangkan sup ke atasnya. Makan panas-panas. Boleh berpeluh-peluh ni bila makan.
SUMBER
0 comments:
Post a Comment