Thursday, 25 September 2014

Daging Salai Masak Lemak



Resepi

400gm daging
1 batang serai
7 biji cili padi
1 keping asam gelugur
1 sudu kecil serbuk kunyit
2 cawan santan
2 biji cili merah
Minyak untuk tumis

Cara-cara

1. Daging tu potong agak-agak tebal dia dalam 1cm lepas tu lumur minyak dan garam. Bakar dalam oven suhu perlahan dalam 130 degree celcius selama 30 minit. Saya suka daging garing sikit so lama sikit bakar dia. Kemudian hiris nipis.

2. Tumis cili padi(diketuk),serai(diketuk), kunyit, cili merah(diketuk) sehingga naik bau. Kalau ada daun kunyit boleh letak jugak lagi sedap bau dia. Tapi saya malas nak beli daun kunyit so tak letak.

3. Masukkan santan bersama daging salai dan asam keping kemudian masak sehingga santan tadi pecah minyak. Lepas tu sesuaikan rasa dengan tambah garam dan gula secukupnya.

4. Siap! Jom makan dengan nasi panas-panas.



Juadah untuk lunch harini. Kadang-kadang bunga rose tu boleh buat ulam kalau ada sambal belacan la..hahahaha

Bye till we meet again.

Wanie

0 comments:

Post a Comment