Bahan-bahan ( 1 org )
- 1 gulung mee kering (mee sanggul/yee mee)
- 3 ulas bawang putih (mayang)
- 2 sudu besar minyak
- 2 sudu besar sos tiram
- 2 sudu besar kicap pekat
- 2 sudu besar kicap cair
- 4 helai daun sawi (potong 1 inci)
- 1/2 cawan daging / ayam rebus (rebus dgn 1 ketul kiub ayam maggi)
- 3 cawan air rebusan daging/ ayam
- 1/2 labu bawang besar (potong berbaji halus)
- Garam , gula, lada sulah dan ajinomoto secukup rasa
HIASAN - Daun bawang dan bawang goreng secukupnya
Cara-cara
- Panaskan minyak.
- Tumis bawang putih hingga naik bau.
- Masukkan bawang besar. Kacau seketika hingga layu.
- Masukkan sos tiram, kicap pekat, kicap cair dan air rebusan daging/ayam.
- Masukkan mee. Biarkan sedikit lembut.Masukkan garam, gula dan ajinomoto secukup rasa.
- Kacau seketika. Masukkan sawi, daging/ayam rebus (yang telah dipotong nipis).Masak hingga mee lembut sedikit dan sawi layu.
- Angkat dan hidang segera. Hiaskan dengan daun bawang dan bawang goreng.
- Tambahkan lada sulah jika suka.
0 comments:
Post a Comment