Tuesday, 23 September 2014

MEE KOLOK BASAH MUKAH SARAWAK


Bahan-bahan ( 1 org )


  • 1 gulung mee kering (mee sanggul/yee mee)
  • 3 ulas bawang putih (mayang)
  • 2 sudu besar minyak
  • 2 sudu besar sos tiram
  • 2 sudu besar kicap pekat
  • 2 sudu besar kicap cair
  • 4 helai daun sawi (potong 1 inci)
  • 1/2 cawan daging / ayam rebus (rebus dgn 1 ketul kiub ayam maggi)
  • 3 cawan air rebusan daging/ ayam
  • 1/2 labu bawang besar (potong berbaji halus)
  • Garam , gula, lada sulah dan ajinomoto secukup rasa


HIASAN - Daun bawang dan bawang goreng secukupnya

Cara-cara


  • Panaskan minyak.
  • Tumis bawang putih hingga naik bau.
  • Masukkan bawang besar. Kacau seketika hingga layu.
  • Masukkan sos tiram, kicap pekat, kicap cair dan air rebusan daging/ayam.
  • Masukkan mee. Biarkan sedikit lembut.Masukkan garam, gula dan ajinomoto secukup rasa.
  • Kacau seketika. Masukkan sawi, daging/ayam rebus (yang telah dipotong nipis).Masak hingga mee lembut sedikit dan sawi layu.
  • Angkat dan hidang segera. Hiaskan dengan daun bawang dan bawang goreng.  
  • Tambahkan lada sulah jika suka.

0 comments:

Post a Comment