Bahannya:
4 keping tauhu (dipotong 4 @ segitiga)
1 batang saderi (dipotong)
2 batang jagung muda (dipotong)
1/2 biji bawang holland (didadu)
2 helai daun limau purut
1 batang serai(dititik)
1/2 kiub stok ayam
serbuk lada sulah secukupnya
sedikit air limau
garam dan gula secukupnya
minyak untuk menumis
air secukupnya
Bahan yang dimesin:
2 tangkai lada merah
2 biji bawang putih
3 biji bawang merah
sedikit belacan
sedikit air
Caranya:
1. Panaskan minyak, masuk serai dan bawang holland. Tumis hingga wangi kemudian masukkan bahan yang dimesin. Tumis lagi hingga garing dan wangi.
2. Masukkan bahan2 yang lain kecuali jagung muda, renihkan dengan api yang kecil supaya rempah meresap dalam tauhu.
3. Bila dah mendidih, masukkan jagung muda, rasakan masam, garam dan gula, tutup api.
4. Sedap dimakan panas2.
SUMBER RESEPI SAMBAL
0 comments:
Post a Comment